Kilpaperhokalastajan järvikalusto

Kilpaperhokalastusta harrastetaan usein järvi tai lampikohteissa, koska kisoista saadaan siten tasapuoliset ja tuurin merkitystä kalansaantiin minimoidaan. Kun lähtökohdat ovat kaikille samat niin erot luodaan luonnollisesti kalastustekniikalla, perhoilla ja käytettävillä välineillä. Jos välineet eivät ole kunnossa niin kalastuskaan ei ole mukavaa eikä tehokasta. Usein näkeekin kalastajia jotka ovat valmistautuneet järvikisoihin vajavaisella kalustolla. Mitkä ovat sitten kilpaperhokalastajat pakolliset järvivälineet?

Vavat

Perusvapana kannattaa käyttää 6- tai 7-luokan 10-jalkaista Medium tai Medium Fast toimista vapaa, jolla saa heitettyä pitkiä heittoja niin veneestä kuin rannalta. Vavassa täytyy olla myös voimaa, koska usein kalastetaan kolmella perholla kerrallaan ja olosuhteet saattavat olla hyvinkin tuuliset. Hyvä järvikalastusvapa ei saa kuitenkaan olla liian jäykkä karkuutusten estämiseksi.

Siimat

Siimoilla hallitaan perhojen uittosyvyyttä ja ne ovatkin siksi yksi tärkeimmistä asioista jotka täytyy olla kunnossa. Markkinoilla on todella laajat valikoimat erilaisia siimoja ja niiden valinta voi olla hankalaa. Kalastuksessa käytetään useita eri siimatyyppejä, vaihdellen niitä paikan syvyyden, uittotyylin ja perhotyypin mukaan. Useimmiten käytössä on kuitenkin Fast tai Slow Intermediate siima, koska niiden avulla pystyy haravoimaan helposti eri syvyydet uittonopeutta ja upotusaikaa vaihtelemalla. Kelluvaa siimaa käytetään pääasiassa nymfikalastuksessa ja luonnollisesti pintureita heitettäessä. Nopeasti uppoavat siimat (DI3, DI5, DI7) ovat käytössä pääasiassa boobyillä kalastaessa.

Perukkeet

Yleisimmin käyttetty järvikalastusperuke koostuu kahdesta eri siimasta. Ensimmäinen osa on heittosiiman kärkeen liitetty 0,5–1,5 metrin mittainen pätkä kartioperuketta, josta peruketta jatketaan 3,5–4,5 metrin mittaisella tasapaksulla siimalla, johon kiinnitetään 2-3 perhoa. Perhojen välit ovat vapaasti roikottaen noin 1,2–1,6 metriä eli ylin perho on melkein kiinni vaparenkaassa ja alin butin kohdalla. Perhojen välit tulee olla pitkät jotta ne kalastavat tehokkaasta eri syvyydet. Perukkeiden vahvuus vaihtelee 0,15 – 0,25 välillä riippuen käytettävistä perhoista ja tekniikoista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siimakori

Yksi hyödyllisimmistä järvikalastajan apuvälineistä on siimakori, sillä siimat takertuvat usein esimerkiksi kalastajan jalkoihin, risuihin tai veneen airoihin. Siimakoreja on tarjolla monia eri malleja, mutta parhaiten toimii siilimalli, jossa sisään otettava siima pysyy kurissa muovilevyssä sojottavien joustavien piikkien lomassa. Kaupallisena versiona tätä saa esim. Flexi Stripper-merkkisenä, mutta kyseinen malli on melko pienehkö. Samantyyppisen korin voi tehdä itse nippusiteistä ja muovilaatikosta jolloin siitä saa halutun kokoisen.

Venepenkki

Venepenkki mahdollistaa veneen reunan tasalta heittämisen oikeassa rintamasuunnassa, sillä jatkuva alhaalta heittäminen huonossa asennossa käy pidemmän päälle raskaaksi. Yksinkertaisen venepenkin voi rakentaa itse esimerkiksi lankunpätkästä kiinnittämällä molempiin päihin puunpalat stoppareiksi ja keskelle pehmustetta istuinalustaksi. Istuinlauta asetetaan sitten poikittaissuunnassa veneen laitojen päälle. Markkinoilta on myös saatavilla kohtuuhintaan pieneen tilaan meneviä alumiinikehikkoisia selkänojallisia venepenkkejä.

jarvikalastus

Liitoankkuri

Liitoankkuri on pakollinen apuväline veneestä kalastettaessa, sillä se hidastaa veneen ajelehtimista tuulen mukana ja mahdollistaa isonkin alueen tarkan haravoimisen. Liitoankkureita on monia eri malleja, mutta kokemus on osoittanut perinteisen lakanamallin toimivimmaksi. Tällaisia ankkureita löytyy muun muassa Greys ja Wychwood tuotemerkeiltä.

Muut välineet

Pitkävartinen haavi on kaikessa järvikalastuksessa ehdoton apuväline. Sen avulla kalat on helppo ottaa haaviin niin rantaryteiköstä kuin veneestäkin kalastaessa, eikä kaloja tarvitse väsyttää liian pitkään. Veneestä kalastettaessa kelluntaliivit ovat välttämätön turvavaruste, eikä esimerkiksi ns. paukkuliivit mainittavasti haittaa heittämistä. Rantakalastuksessa kahluuhousut ovat usein tarpeellisia suorantaisilla kohteilla. Kahluuhousujen avulla voidaan kalastaa myös paikoista, joissa rantakasvillisuus on runsaampaa. Kahlaamisen edellytyksenä on tietysti se, ettei järven pohja ole kovin upottava. Polarisoivat aurinkolasit ovat hyödyllisiä järvikalastuksessakin, niiden avulla on mahdollista huomata esimerkiksi uiton lopussa perhoja seuraavat kalat helpommin.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan Pohjolan Perhokalastajan 5/2011 numerosta.

Teksti

Jyrki Hiltunen & Pietari Sipponen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s