Tinseli ja ruma salaisuus

Tinselin kulta-aikaa on touko-kesäkuu ja alkusyksy, jolloin isot slinkyt eivät ole vielä parhaimmillaan. Slinkyjen ja muiden isojen sidosten kalastavuus paranee veden viiletessä, mutta tinselin teho on juuri parhaimmillaan veden lämmettyä yli 10-asteiseksi. Tinseli on myös todella maukas heitettävä omaten kastuneena melko pienen ilmanvastuksen ja on vettä imemättömän materiaalin ansiosta kevyt kastuneena. 6/0 sidottua tinseliä saa vaivatta heitettyä 7-luokan välineillä.

tinselit

Tinselillä on erityinen paikka omassa perhorasiassani. Sillä olen hauenperhokalastuksen aloittanut ja sen johdannaisilla olen saanut suurimmat haukeni sisävesiltä ja mereltä.

Vuonna-95 Pertti Kanerva esitteli Haukitrasseli nimisen perhon Erä-lehden kuukauden perhona. Malli oli lähellä ison veden takana käytettyjä tarpooniperhoja, joissa perho on sidottu lähelle koukun mutkaa koukun varren luodessa eräänlaisen puruperukkeen. Samantyyppisiä perhoja tarjoilin 10-jalkaisella Abun perhovavalla mökkijärven hauille 90-luvun puolivälin jälkeen. Haukea tuli… Tai, no tapahtumia tuli paljonkin, mutta klassinen pitkä vartinen streamerkoukku ei ollut kovin käyttökelpoinen hauen perhokalastukseen (muita ei ollut saatavilla Savon perukoilla). Hieno laji jäi soveltumattomien välineiden vuoksi vuosiksi taimenen kalastuksen jalkoihin.

Reilu 10 vuotta aikaa vierähti, kunnes palasin perhovapa kourassa samalle mökkijärvelle haukiperho perukkeen jatkona. Kirkasvetisessä mökkijärvessä hopeinen Angel Hairistä sidottu tinseli hakkasi muut modernit perhot mennen tullen. Perhon pitkä siipi tosin kiertyi ikävästi koukun mutkaan ja parin hauen jälkeen Angel Hair ei enää koukkua koristanut. Nämä tapahtumat käynnistivät armottoman netin ja perhokalastuskirjallisuuden pläräämisen. Halusin valmistaa tinselistä toimivan haukiperhon.

Lopullinen idea perhosta tuli Slinkyn ja Hollow Deceiverin sidonnan kylkiäisenä vuonna -09. Sitomalla tinseliniput keskeltä kiinni ja kääntämällä, mutta jättämällä rungon tinselit lyhyiksi vältin koukun mutkaan sotkeutumisen kalastusominaisuuksien siitä pahemmin kärsimättä. Tässä vaiheessa reseptipoliisit varmaankin älähtävät, että onhan tuollaisia sidoksia ollut iät ja ajat! Niin ehkä onkin, mutta kantapään kautta oppiminen sopii minulle. Enkä väitä haukitinseliä omaksi perhokseni, vaan versioksi Supertinselistä.

Tinseliä tarjotaan…

Kun veden lämmöt eivät ole matalia eli silloin kun hopeiset pikkukalat ilmestyvät lauttoina haukien väijypaikoille. Veden lämpö vaikuttaa myös uittamiseen, joka saa ajoittain olla todella vauhdikasta. En usko, että edes kaksin käsin strippaamalla saa perhoa liian nopeasti uitettua. Haukien ollessa passiivisia voi perhoa uittaa uppoavalla siimalla ja antaa perhon vajota stoppien välissä lähelle pohjaa.

Epoksipäällä varustettu tinseli ui hiukan jigimäisesti joka tekee siitä oivan perhon lämpimään veteen. Kylmässä vedessä tinselin olemattomat suspausominaisuudet ovat heikkous. Tätä heikkoutta voi paikata sitomalla rumiluksen tyyppinen häkiläpyrstö perhoon ja jättämällä uv-liima/epoksi minimiin tai kokonaan pois.

Koukut tinseliin ja rumilukseen

Slinky Fibrestä sidoittuihin perhoihin saa helposti hakevan sivuittaisliikkeen. Tinseliin samaa liikettä on hankala saada ja perhon uittaminen on yleensä vauhdikkaampaa, jolloin koukultakin voi vaatia eri ominaisuuksia.

tinselikoukut

Edessä Sakuma Manta 540 5/0, Sakuma Manta 545 6/0 ja takana Sakuma Manta 546 6/0. Kidan koko pysyy lähes samana, mutta raudan paksuudessa ja varren pituudessa on eroja.  

Koukulla voi hakea perholle sopivan painon ja korostaa haluttua ominaisuutta. Esimerkiksi kevyille välineille voi hakea kevyämpää koukkua tai vaihtoehtoisesti, jos haluaa nopeamman uppoamisnopeuden perholle voi perhon sitoa painavampaan rautaan. Esimerkkeinä uutuuskoukuista painavampaan perhoon on Sakuma Manta 545 6/0 – 8/0, Partridgen Universal Predator ja kevyeen perhoon Sakuma Manta 540 5/0. Häkiläpyrstöiseen perhoon on hyvä valita pitkä ja ohut lankainen koukku, jolloin perho säilyttää pysähdyksissä uintisyvyytensä paremmin. Hyvä koukku häkiläpyrstöiseen perhoon on Sakuma Manta 546 6/0.

Tinselin sidonta

Tinselin sidonta on nopeaa ja yksinkertaista. Käytännössä toimivan sidoksen tekemiseen tarvitaan koukku, lankaa, liimaa ja hopeista Flashabouta. Tinselillä olen saanut toistaiseksi suurimman haukeni mereltä.

tinseli1-1

Vaihe 1:

Hedronin hopeinen Flashabou on pehmeää ja eloisaa tinseliä ja varma valinta sidoksiin. Katkaise noin 20cm nippu Flashabouta. Vedä kuitujen latvoja eri tasoihin ja sido nippu keskeltä kiinni koukun väkäsen kohdalle. Käännä nippu osoittamaan taaksepäin sitomalla sidontalangalla kiinnityskohdan yli. Nippu saa olla melko tuhti, sillä hauet tulevat sitä harventamaan. Jokainen nippu ja sidos on hyvä vahvistaa liimalla tai lakalla.

tinseli2

Vaihe 2:

Sido kuvan mukainen nippu tinseliä kiinni keskeltä kuitunippua. Mitä lyhyemmäksi nipun sidot sitä harvemmin se menee sotkuun koukun mutkaan.

tinseli3

Vaihe 3:

Käännä nippu tekemällä klumppi sidontalangasta tinselinipun etupuolelle. Älä sido tinselinipun päälle. Näin sidottuna sidos pölähtää auki uiton aikana tulevissa stopeissa ja profiili on hiukan tuhdimpi.

tinseli4

Vaihe 4:

Seuraava nippu sidotaan samoin kuin edellinen. Mitoitus noin koukun mutkaan tai hiukan yli.

tinseli5

Vaihe 5:

Viimeisen nipun olisi hyvä ylettyä noin koukun mutkaan tai hiukan yli. Tässä sidoksessa jätän alapuolelle tilaa fluorioranssille SLF Hanksille.

tinseli6

Vaihe 6:

Päälle voi halutessaan sitoa tummempaa tinseliä.

tinseli7

Vaihe 7:

Silmät paikoilleen.

tinseli8

Vaihe 8:

Uv-kylpy liimalle. Tinselin pintaa voi rikkoa rypistelemällä sitä sormien välissä, kun rakenne on rikottu tinselit elävät paremmin.

Ruma salaisuus

Tämä perho on minun ainoita kalastukseen liittyviä salaisuuksia. Ei niinkään siksi, että perho on ajoittain hyvin tehokas, vaan siksi, että se on niin ruma ettei sitä kehtaa edes kalakavereille esitellä!

Jotain tässä rumiluksessa kuitenkin on. Jotain mikä ei ihmissilmällä katsoen aukene… Tai sitten hauenkaan esteettinen silmä ei kestä katsoa perhoa, vaan se on tuhottava välittömästi. Tällä perholla olen saanut suurimman sisävesihaukeni.

Tämä perho on toiminut hyvin värjääntyneessä vedessä aurinkoisella kelillä kun muut perhot ovat kalastaneet tyhjää. Kova luu myös kudun jälkeen aurinkoisella kelillä sameissa lahtivesissä hitaasti uitettuna.

Rumiluksen sidonta

Sidontaan tarvitaan purppuraa kukonhäkilää, kultaista tinseliä, mustaa tinseliä ja punaista tinseliä.

rumilus1

Vaihe 1:

Sidonta aloitetaan sitomalla 3 paria purppuraa kukonhäkilä paria pyrstöksi. Sekaan lisätään hiukan punaista Flashabouta.

Pyrstön kiinnityskohtaan sidotaan myös ensimmäinen nippu kultaista tinseliä, joka saa olla melko pitkä. Koukunmutkan läheisyyteen sidottuna pitkilläkään kuiduilla ei taipumusta mennä koukun mutkaan sotkuun.

rumilus2

 

Vaihe 2:

Sidonta jatkuu samalla periaatteella kuin tavallisen tinselin sidonta.

Terveisin,

Mikko Riekkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s