SSS Pike Fly

Guidelinen SSS -kimalteet ovat viimeisen parin vuoden aikana saavuttaneet valtavan suosion lohenkalastajien keskuudessa. SSS-tuotteiden hyvät värit ja laaja valikoima ovat saaneet kalan jos toisenkin haksahtamaan raivokkaasti perhojen kimppuun! Nyt esittelemme keinon hyödyntää näiden kimalteiden väriloiste myös haukiperhoissa.

untitled-3417

SSS Pike Fly  -resepti:

Koukku – Partridge C86X #6/0

Sidontalanka – Uni-Thread 6/0 – Valkoinen

Pyrstö – Bucktail – White , Lateral Scale – Pearl Pink , Kukonsatula– Grizzly

Alussiipi – Bucktail – Hot Orange

Siipi – Guideline SSS FlashKukonsatula– Grizzly

Pää – H2O Mirror Image – Misty Black, 7mm Eyes, Loon UV Clear Fly Finish Thick

Klikkaa perhoreseptin tuotenimeä, niin näet tuotteen nettikaupassamme.

untitled-3378

Usein haukitinselit tehdään hyvin hoikiksi ja materiaalina käytetään pelkästään perinteisiä tinselimateriaaleja. Itse suosin kuitenkin tinseleissä aina, myös haukitinseleissä, alussiipenä ja pyrstönä bucktailia. Bucktail on edullinen materiaali jota on runsaasti saatavilla ja jota on helppo käsitellä, mutta ennen kaikkea bucktail elää vedessä erinomaisesti. Se tukee tinselisiipeä ja pitää sen muodossa, mutta samalla se elää eikä ”kuole” pelkäksi materiaalitupoksi.
Koukkuna voidaan käyttää mitä tahansa haukikoukkua, se on oikeastaan kiinni vain ja ainoastaan käyttäjästä ja mielipiteistä. Itse suosin pitkiä ja isoja koukkuja (#4/0 – 9/0) joihin saa helposti sidottua useamman siiven, mutta olen nähnyt todella hienoja ja kalastavia perhoja sidottavan lyhytvartiseen haukikoukkuun, kuten TMC600SP-3/0. Yksi tärkeimmistä asioista on painaa koukun väkänen alas ennen kuin aloitat kalastamisen, koska se helpottaa kalanvapauttamista sekä vahingoittaa kalaa mahdollisimman vähän.
Pyrstöön lisään aina muutaman Lateral Scale -kimalteen. Vaikka tähän perhoon tulee todella paljon kimalletta tinselin muodossa, niin muutama leveä Lateral Scale on aina paikallaan.
Sidontalankana käytän melkein pelkästään Benecchi’s 10/0 -sidontalankaa joka on ovaalia ja pureutuu erinomaisesti bucktailiin ja tinseleihin. Lisäksi langassa on erinomainen veto- ja hankauskestävyys. Värinä pelkästään valkoista joka peittyy hyvin ja jonka itse näen parhaiten.
 

untitled-3383

Tähän perhoon kuuluu laittaa muutakin kuin pelkkää tinseliä ja kimalletta. Perhon tulee olla muutakin kuin välkettä ja siksi laitan perhoon useita grizzly-häkilöitä. Pyrstöön tulee kaksi paria puolelleen. Grizzly-häkilöillä saadaan aikaiseksi hienoa lisäväriä ja eloisuutta perhoon. Tässä vaiheessa häkilät voivat olla leveämpää, mutta myöhemmin tarvitaan hoikempaa ja pidempää häkilää.

untitled-3384

Tässä vaiheessa lisätään toisenväristä bucktailia. Se voi olla melkein minkävärinen tahansa, kunhan se on kirkas. Väri ei juurikaan näy alta, mutta aina välillä tulee erilaisia värinpilkahduksia jotka ovat vedessä erittäin hienoja. Tämä bucktail-nippu tulee sitoa ympäri, koska sillä tavalla saadaan aikaiseksi suoja tinselille, että se ei pyörähtäisi koukun ympäri niin helposti. Välillä sotkuja tulee, sille ei vaan voi mitään, mutta bucktaililla tämä ongelma saadaan melkein kokonaan pois.

untitled-3394

Nyt alkaa tinselin laittaminen. Tinseli voi olla niin Flashabouta, Wing n’ Flash:a tai melkein mitä vain, mutta kaikkein parasta tinselimateriaalia tämän kokoluokan tinseleihin on Guidelinen SSS Flash. Jotta perhosta ei tule liian painava, ei siipeä saa tehdä liian monesta osasta. Juuri siksi tarvitaan mahdollisimman pitkää tinselimateriaalia muodon saamiseksi ja kaikenlisäksi Guidelinen SSS Flash on jo valmiiksi sekoitettu eri väreillä, joten omia sekoituksia ei juurikaan tarvitse tehdä. Riittää, että siipeen laittaa muutamaa eri väriä niin saa aikaiseksi todella hienoja väriyhdistelmiä.
Siipi sidotaan aluksi kiinni nippujen puolestavälistä. Muistathan vetää nippujen kärjet erimittaisiksi, jotta silhuetista tulee kalamainen.  Tästä syystä nippuja ei voi myöskään asetella aivan samoille pituuksille vaan kolme nippua tulee asetella eri pituisiksi. Sen jälkeen asetetaan jälleen uudet parit grizzly-häkilöitä ja nyt itse käytän pintaperhohäkilöitä, mielellään satulahäkilöitä, mutta myös niskahäkilät käyvät kunhan ovat tarpeeksi pitkiä ja hoikkia. Tärkeää on, että ne ovat hoikkia, jotta ne elävät mahdollisimman hyvin. Seuraavaksi taita loput tinselit taaksepäin siiveksi, vahvista sidontakohta kunnolla.

untitled-3395

Nyt lisätään toinen väri joka on tässä perhossa vihreä sävytteinen. Sido se samalla tavalla kuin edellinen nippu.

untitled-3396

Sido loput siivestä taakse ja vahvista kunnolla. Huomaa, että sidon viimeistelyn aikaisemman siiven sidoksenpäälle. Tällä tavalla siivestä tulee vahva ja saan hyvän porrastetun pohjan ”epoxypäälle”.

untitled-3397

Perhon selkään voidaan laittaa mitä tahansa pitkää pehmeää dubbingia, mutta itse käytän H2O:n Mirror Imagea, joka auttaa myös ”epoxypään” tekemisessä. Mirror Image on loistava materiaali myös siksi, että se ei ole yksivärinen, se kuultaa läpi ja sitä voi helposti tussata. Vedä nipun päät eripituisiksi, sido puolestavälistä ja taita loput taakse.

untitled-3399

Silmiä on saatavilla vaikka kuinka. Erivärisiä ja kokoisia, mutta älä pelkää käyttää tarpeeksi kookkaita. Itse olen tupannut jäämään koukkuun näihin hopeisiin ja vaaleisiin, mutta uskalla käyttää värejä. Esimerkiksi harmaan mustiin haukiperhoihin sopii erinomaisesti punertavat särjen silmät.

untitled-3401

Itse käytän melkein pelkästää Tuffleyen Wet a Hookin ”epoxya”. Epoxyahan tämä ei ole, vaan UV-liimaa, mutta siitä on helppo käyttää tutumpaa nimeä, jotta kaikki tuntevat mistä puhutaan. Corella saat tehtyä pohjan helposti ja päällä voit käyttää halutessasi Finishediä tai lakkaa. Tämä ja Loonin UV-liima ovat erinomaisia ja helppoja aineita käyttää, jotka kuivuvat vasta sitten kun sinä haluat

untitled-3417

Terveisin,

Jani Mäkeläinen / Facebook: Trout & Grayling fly tying / Facebook: Sea Trout & Pike Fly Tying

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s