DamNation -elokuvan ensi-ilta 24.9

DamNation -elokuvan ensi-ilta järjestetään ensi viikon keskiviikkona 24.9 Bio Rexissä klo 18.30 osoitteessa Mannerheimintie 22-24, 00100 Helsinki. Samana päivänä järjestetään myös eduskuntatalolla Virtavesien tulevaisuus -seminaari. Näiden molempien tapahtumien järjestämistä Ruoto tukee ”One percent for the fish” -hankkeensa piikkiin.

Osta lippusi ensi-iltaan klikkaamalla tästä. 

Perhokalastus- ja ympäristödokumentteja aikaisemmin ohjanneet Travis Rummel ja Ben Knight tekevät DamNation-dokumentissa selväksi, kenen kannalla he vesivoimakeskustelussa ovat. Elokuva on vahva puheenvuoro patojen purkamisen ja kalateiden entisöimisen puolesta.

DamNation ei ole vain propagandaa, vaan mukaansa tempaiseva kertomus siitä, miten suhtautuminen vesivoimaan on Yhdysvalloissa muuttumassa. Ohjaajat hyödyntävät oivaltavasti arkistomateriaalia ajoilta, jolloin vesivoimaa pidettiin kasvavan talousmahdin vahvuuden ja modernin insinööritaidon symbolina, josta koko maa oli ylpeä. Nyt tilanne on toinen. Kun aktivistit maalaavat purkamista symboloivia saksia ison padon seinään, jopa voimalaitoksen vartijat hehkuttavat väkivallatonta mielenilmausta. Upeissa vedenalaisissa kuvissa seurataan, miten lohien ikiaikainen matka kutupaikoille tyssää voimalaitosten patoihin. Kalat hakkautuvat niitä vasten jääräpäisesti kerta toisensa jälkeen. Mahtavista perspektiiveistä kuvattuna padot näyttävät mahtipontisuudessaan murtamattomilta.

Damnation41-860x400

Kun yhä enemmän ihmisiä havahtuu siihen, että esimerkiksi kalaturismi voi tuottaa voittoa siinä missä paikallinen pienvoimalakin, järkkymättömät patomuurit alkavat murtua. Ja se vasta vaikuttava näky onkin.

Osta lippusi ensi-iltaan klikkaamalla tästä.

HUOM! DamNationin tuottaja Matt Stoecker paikalla elokuvan näytöksissä 24.9. Bio Rexissä klo 18.30 sekä 25.9. Kinopalatsissa klo 16.15. Bio Rexin näytöksessä 24.9. ovat läsnä myös DamNationin Suomeen tuova Jasper Pääkkönen sekä kehitysministeri Pekka Haavisto ja Yhdysvaltojen suurlähettiläs Bruce Oreck.

Damnation151-860x400

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s