Ruoto Fiskarsinjoen talkoissa

Fiskarsinjoki on pieni joki Raaseporissa joka on monen muun jokemme tavoin kokenut huonoa kohtelua viime vuosituhannella. Viime aikoina tilanteeseen on kuitenkin tullut suuri muutos, sillä Ruodon kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Riverkeepers on saanut Fiskarsinjoen kalastuksen ja kunnostamisen haltuunsa.

Ruodossa viime viikolla työskennellessämme kuulimme Riverkeepersin Kunelta heidän järjestävän talkoot joen kunnostamiseksi tulevana viikonloppuna. Riverkeepers oli saanut lahjoituksena todella suuren määrän isoja irtokiviä sekä juuri sopivan kokoista soraa. Nämä kivet ja sorat olisi talkoissa tarkoitus levittää pitkälle matkalle jokea, muodostaen mahdollisimman paljon kutualueita jokeen nouseville taimenille. Tästä Niilon kanssa innostuneena päätimme ainakin sunnuntaiksi lähteä talkoisiin avuksi, sillä lauantaina olisimme molemmat kaupalla töissä.

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-3

Saavuimme sunnuntaina joelle noin aamukymmeneltä. Ilma oli lämmin, aurinko paistoi ja ahkerimmat talkoolaiset olivatkin jo lapiot kourassa joella. Katselimme hetken paikkoja, vedimme kahluuhousut päälle, otimme lapiot kouraan ja lähdimme joelle. Joelle päästyämme saimme ensimmäiseksi urakaksi heitellä kuution kokoisen kasan päänkokoisia kiviä jokeen. Aloitimme hikoilun kalojen vuoksi…

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-2

Joella vesi oli todella alhaalla. Tämä toki helpotti joen kunnostusta, mutta kalapaikkana joki ei juuri tällä vedellä heti alkuun säväyttänyt. Päivän aikana valuimme jokea pitkin alas ja rakensimme muiden talkoolaisten kanssa useamman kutusoraikon sekä isoilla kivillä koitimme muutamassa paikassa ohjata virtaa paremmaksi. Onneksi olimme saaneet talkoisiin käyttöön lapioiden ja kottikärryjen lisäksi myös pienen kaivurin jolla isot kivet siirtyivät oikeisiin paikkoihin vaivatta. Eniten kaivurin kanssa hikoilua tuotti pois paikaltaan tippuva tela, mutta se onneksi saatiin suht nopeasti takaisin paikoilleen.

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-6

Ruokatauon jälkeen suuntasimme ylemmille osille jokea. Joki kulki pusikon keskellä kapeana ”ojana”, mutta jo muutaman tunnin talkoilun jälkeen joen yleisilme oli aivan erilainen. Jokeen rakentui nopeasti kutusorakkoja muutaman kymmenen metrin välein ja niiden väleihin ripoteltiin isompia kiviä tiheästi. Noukimmepa samalla joen pohjasta mitä ihmeellisimpiä roskia, mukaan lukien mm. vessanpöntön jalan, saappaan sekä 6 metriä pitkän mustan letkun.

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-4

Klean Kanteen -pulloissa kulkee vesi kovimissakin talkoissa!

Vaikka Fiskarsinjoki on pieni ja näin kesällä todella vähävetinen, niin kätkee se sisälleen paljon potentiaalia. Jo yhden päivän talkoiden aikana näimme muutamat komeat taimenet ja harjukset, paljon pienempiä kaloja sekä muutamat hauet. Emmekä edes pahemmin keskittyneet kalojen bongaamiseen…

Seuraavat talkoot Fiskarsinjoella järjestetään 25. – 27.7 jonne toivottavasti Riverkeepers saa paljon osallistujia. Pelkästään muutaman viikonlopun mittainen talkootyö hyvällä porukalla saattaa monikertaistaa kutevien kalojen määrän seuraavan muutaman vuoden aikana. Kanna sinäkin oma kortesi tulevaisuuden kalakantojen puolesta kekoon ja lähden mukaan seuraaviin kunnostustalkoisiin!

Terveisin, Joonas & Niilo / Ruoto

Ruodon osallistuminen Fiskarsinjoen kunnostustalkoisiin on osa One percent for the fish -hankettamme. Seuraa tulevaisuuden hankkeitamme lukemalla säännöllisesti ruotoblogia tai Ruodon Facebook-sivuja!

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-9

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-10

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-8

RuotoBlog_Riverkeepers_Firskarstalkoot_1per-5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s