MM-Joukkueen kisakuulumiset: Jälleen Colorado-joella

Joukkue suuntasi toisen kerran treenaamaan isoimmalle kilpailujoelle, Coloradolle. Ensimmäisellä kerralla joki värjääntyi illasta aivan mutavelliksi. Aamulla, kun saavuimme joelle, vesi oli onneksi suurinpiirtein samanväristä kuin ensimmäisellä otoksella ennen värjääntymistä. Vesi oli ehkä hieman sameampaa ja myös hitusen korkeammalla.

Aamun avausjakso

Ennen aamusetin aloitusta ajeltiin autolla vähän aikaa ympyrää ja yritettiin löytää parkkipaikka autoille. Tyhjää maata ja mantua löytyy, mutta potentiaaliset auton parkkipaikat ovat usein yksityisten mailla, minne ei ole asiaa. Tai sitten parkkipaikka on tien varressa, mutta joki virtaa kanjonissa ja joen rantaan pääsy ilman kiipeilyvarusteita on täysin mahdotonta.

Parkkipaikka autoille löytyi junaradan vierestä, vehkeet kasaan ja suunnittelemaan joen valloitusta. Autoilta lähdettiin talsimaan joen vartta menevää junarataa pitkin, mikä toimi hyvänä kävelytienä. Joukkue hajaantui omille paikoilleen valmistautumaan toiseen Coloradon harjoituspäivään. Illalla palaverissa sovittiin, että testataan upposiimoilla kalastusta osan porukan voimin. Testiryhmään kuului itseni lisäksi Jyrki, Jarkko ja Jani.

colorado-on-kisajoista-selkeasti-isoin
Colorado on kisajoista selkeästi isoin

Oma paikkani löytyi pienen kävelyn päästä. Korkeammalta penkalta näin hyvän paikan harjoittaa upposiimakalastusta ja rymysin parin kuperkeikan jälkeen omalle rannalle. Joki teki pienen mutkan ja ulkokaarteessa virta voimistui. Oma ranta jäi virtaamattomaksi lillivedeksi ja ajattelin että taaspa paikan valitsin! Heti rannasta oli korviin asti vettä eikä rannasta päässyt metriä kauemmaksi irti. Vesi seisoi nenän edessä samaan malliin kuin kotoinen Palokkajärvi.

Upposiiman kanssa lähdin haravoimaan poolia ja muutaman heiton jälkeen rannasta tömähti kiinni tuplataimenet. Silloin ajattelin, että tämähän toimii vallan mainiosti! Haravoin vielä koko oman poolin saaden useita kaloja muutaman karkuutuksen kera. Yritin myös kalastaa syvempää seisovaa vettä sekä virran laitaa tuloksetta. Tämän jälkeen alkoi kauhea pähkäily, että mitäs sitten seuraavaksi? Päätin kalastaa rantaveden vielä uudestaan toisilla tekniikoilla, kun siinä vaikutti kaloja pyörivän. Hetken heittelyn tuloksena oli, että pari jo luultavasti koukussa käynyttä kalaa kävi mulkoilemassa paria eri tyyppistä perhoa, mutta koukkuun asti ne eivät haksahtaneet.

coloradon-keskikokoinen-saaliskala
Coloradon keskikokoinen saaliskala

Seuraava yritys olikin sitten pinturi-nymfi –kombolla, mutta se näytti alkuun varsin tuloksettomalta. Pienten settien hienosäädön jälkeen ”kukku” sukelsi ja ensimmäinen kirjolohi potkutteli siiman päässä. Tästä jo hieman innostuneena aloin heittämään maksimimittaista heittoa päävirran laitaan ja kohon virkaa toimittava pintaperho sukelsi muutaman heiton välein.

Idea siis oli hyvä, mutta toteutus ei miellyttänyt. Päivä oli erittäin tuulinen ja ison pinturin ja parin raskaan nymfin litkaa oli erittäin hankala heittää. Melkein joka toisella heitolla setti oli sellaisella rusetilla, että vehkeet meinasivat lentää lähimpään pusikkoon.

mikko-tositoimissa-coloradolla
Mikko tositoimissa Coloradolla

Hetken tuumailun jälkeen tehtiin taas muutoksia kalastussettiin, minkä jälkeen heittäminen tuulessa oli huomattavasti helpompaa. Ensimmäinen kunnon heitto, pieni upotus ja siima kiristyi! Pari kirjolohta polskutteli siiman päässä. Seuraavilla muutamalla heitolla siiman päässä potkutteli useita kaloja. Hyvän oivalluksen jälkeen alkoi välillä jopa hymyilyttää ja lopun puolentoista tunnin aikana sain pussittaa kalaa vähän väliä.

Tässä oli oma päivän ensimmäinen harjoitusjakso, jossa tehtiin myös muiden kalastajien kanssa kilpailullisesti erittäin tärkeitä havaintoja tekniikoista.

mountain-whitefishia-esiintyy-coloradolla-paikoittain-runsaasti
Mountain whitefishia esiintyy Coloradolla paikoittain runsaasti

Iltapäivän päätösjakso

Lounaan jälkeen siirryttiin samalle paikalle, jossa treenailtiin ensimmäisenä Colorado-päivänä. Jani, Kai ja Heikki lähtivät jokea ylävirtaan, Jyrki jäi parkkipaikan lähettyville ja minä ja Jarkko siirrymme joen toiselle puolen ja lähdimme kävelemään jokea alas. Aamupäivän tekniikkahavaintojen innoittamana suunnittelimme Jarkon kanssa, että kalastamme ristiin samoja alueita ja kokeilemme, miten tehokkaasti eri tekniikat toimivat samoilla jokiosuuksilla. Ensimmäisen vedon tulos erosi aamupäivän havainnoista. Alempana jokea profiili muuttui hieman ja tekniikat toimivat taas kuten aamupäivällä.

tekniikkaharjoitukset-coloradolla-tuottivat-tulosta
Tekniikkaharjoitukset Coloradolla tuottivat tulosta

Illan päätteeksi kalastelin vielä muutamia omia paikkoja ja sain kaloja monilla eri tyylisillä tekniikoilla.

Colorado-joen toinen harjoituspäivä oli erittäin antoisa ja tärkeä. Uskon että näistä havainnoista on meille kilpailutilanteessa suurta apua.

– Mikko Räsäsen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s