MM-joukkueen kisakuulumiset: Ensimmäinen kosketus

29.-30.8. Matkustelua ja kisapaikkohin tutustumista

Vuoden 2016 MM-joukkue saapui kohteeseensa Coloradon Avoniin myöhään maanantai-iltana paikallista aikaa. Pitkä matka koto-Suomesta sujui pääpiirteittäin hyvin. Pieniä vastoinkäymisiä sattui lähinnä kotimaan päässä VR:n toimesta sekä Islannin välilaskulla kohdalle osuneesta ylimääräisestä turvatarkastuksesta, minkä vuoksi jatkolennolle ehtiminen meni melko tiukoille. Perille kuitenkin tuli miehistö kokonaisuudessaan kaikkine matkatavaroineen, joten keskittyminen treenijaksoon saattoi alkaa.

Matkatavaraa riittää kolmen viikon matkalla
Matkatavaraa riittää kolmen viikon matkalla

Tiistaina päätimme keskittyä totuttelemaan aikaeroon ja ohueen vuoristoilmaan. Sen verran kuitenkin piti jo touhuta, että kävimme katsomassa Eagle-joen alasektorin kisapooleja. Eaglella kalastetaan kisassa kaksi jaksoa. Jokirannassa käppäillessä havaittiin, että tulevat kisapoolit ovat melkoisen lyhyitä. Huomion kiinnitti myös joen luonne, nimittäin lyhyitä koskiryöppyjä seurasi tasavirtaisia suvantoja, joiden kalastus tulee arvatenkin olevan haastavaa. Näiden suvantojen kalat tuntuivat olevan hyvin arkoja ja saattoivat säikähtää törmällä käveleviä tarkkailijoita.

Päivänkorentoja on liikkeellä runsaasti
Päivänkorentoja on liikkeellä runsaasti

Jokipoolien lisäksi kävimme kiertämässä Sylvan-järveä, jossa kalastetaan veneestä kilpailun ainoa järviosuus. Järvelle istutetaan vuosittain yli kymmenentuhatta kirjolohta ja puronieriää, joten kalaa tässä pienessä järvessä riittää. Katselimme ennakolta tiedossa olevat pelipaikat läpi ja suunnittelimme alustavaa kisataktiikkaa. Järvelle ei pääse treenaamaan, mutta toivottavasti Jarkon aikaisempi kisakokemus järveltä auttaa oikean taktiikan luomisessa. Rantoja kierteleviä ja pintovia kaloja näkyi reilusti, joten kerrotut istutusmäärät oli helppo uskoa. Järvijaksolta jaksovoittoon todennäköisesti vaaditaan kymmeniä kaloja, eikä 50 kalan jaksosuorituskaan ole mahdottomuus.

Joukkue tutkailee Sylvan-järven ottipaikkoja
Joukkue tutkailee Sylvan-järven ottipaikkoja

Sylvan-järven vesi on kirkasta ja kaloja pystyy bongaamaan rantapenkalta
Sylvan-järven vesi on kirkasta ja kaloja pystyy bongaamaan rantapenkalta

Lopuksi vielä käytiin täydentämässä perhovalikoimia ja välinevarastoja paikallisessa kalastusliikkeessä. Mukaan tarttui lähinnä erilaisia hoppereita ja muita suuria attraktori-pintureita, joiden sitominen itse ei ole kannattavaa.

31.8. Ensimmäinen treenipäivä

Joukkueen ensimmäisen harjoituspäivän kohteeksi valikoitui lähellä virtaava Eagle-joki.
Tarkoitus oli kalastaa Eaglen ylemmän kisasektorin läheisiä harjoitusvesiä, jotka vastaavat luonteeltaan mahdollisimman hyvin kisapooleja.

Päivän harjoitussuunnitelman läpikäynti
Päivän harjoitussuunnitelman läpikäynti

Aamupäivällä kalastettiin klassista pocket-vettä, jonka kalastus on tuttua myös kotimaan vesiltä. Kalaa nousi aamupäivän aikana kymmeniä. Kalastus oli kuitenkin oletettua haastavampaa, sillä vesi Eaglessa on tällä hetkellä normaalia alempana. Ohuet perukkeet aiheuttivat myös siimojen katkotuksia, sillä siiman päässä kävi myös isompia kaloja. Pääosa kaloista oli taimenia, mutta joukossa myös kirjolohia ja pari nättiä cutthroattia. Toinen päivän aikana saatu erikoisuus oli ”sucker fish”, joka on melkoisen lihava ja paksu ilmestys. Perhopuolelta onnistumisia tuli pienehköillä nymfeillä, mutta myös pintaperhot toimivat paikoitellen hienosti.

Pintaperhoon haksahtanut Eagle-joen asukki
Pintaperhoon haksahtanut Eagle-joen asukki

Iltapäivällä keskityttiin enemmän koskipätkien välisiin hitaampiin virranosiin, joissa kalat myös innostuivat pintomaan. Matala, erittäin kirkas vesi, arat kalat ja pienet ravintokohteet aiheuttivat kuitenkin ongelmia lähes jokaiselle joukkueen jäsenelle. Aamuinen helppo pocket-kalastus oli vain muisto, kun kalat pintoivat hitaassa suvannossa erittäin pieniä kaksisiipisiä. Joitain kaloja kuitenkin onnistuttiin saamaan, ja tietenkin monia uusia ideoita vastaavien tilanteiden varalle. Onnistumisen avain oli ohuet perukkeet ja paikoitellen erittäin pienet pintaperhot.

Eaglen kirjolohi sukeltaa takaisin valtakuntaansa
Eaglen kirjolohi sukeltaa takaisin valtakuntaansa

Seuraavien harjoituspäivien ohjelma on vielä hieman auki, mutta torstai menee vielä Eaglen vonkaleiden parissa. Blue-joella vesi on tällä hetkellä normaalia korkeammalla, joten sinne menemme treenaaman mahdollisesti vasta ensi viikolla. Järvitreenin hoidamme todennäköisesti kisajärveä muistuttavalla järvellä, jossa tosin joudumme kalastamaan rannalta.

Lisää juttua blogiin luvassa lähipäivinä!

– Heikki Kurtti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s