CFD ja perhot puntarissa

CFD eli Craft Fur Deceiver on eräs uitetuimmista perhoista Suomalaisissa haukilahdissa eikä suotta. Kovaa käyttöä kestävä perho on helppo sitoa ja erittäin kalastava. Mutta mitkä ovatkaan tämän perhon hyvät ja huonot puolet?

CFD on käytännössä mahdoton sitoa väärin. Tämä oli erittäin tärkeä ominaisuus kun aloittelin  hauenperhokalastusta. CFD hakkasi alkeelliset Slinkyperhot tehoissa lähes joka reissulla ja mikä tärkeämpää se pystyi laittamaan tehoissa kampoihin myös kalastuskaverini jerkeille. Usko omiin perhoihin lisääntyi, joka johti lopulta jerkkivälineideni pölyyntymiseen kellarin perukoilla ja Slinkymallien kehitykseen.

Kuulostaa lähes täydelliseltä haukiperholta, mutta sitä se ei ole. Suurin ongelma CFD:ssä on paino. Craft Furin taipumus imeä vettä tekee perhosta ikävän heitettävän. Tästä syystä en ole enää aktiivisesti CFD:tä pariin kolmeen vuoteen uittanut. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan perhoa sen hyvien kalastusominaisuuksien vuoksi.

Painavaa perhoa heitettäessä välineiden on oltava myös siihen sopivat. Painaville perhoille valitaan 9-10-luokkaiset vavat ryyditettynä raskailla lyhyt kartioisilla siimoilla. Heittoissa ei kannata hakea tiukkoja looppeja tai kovia siimanopeuksia, vaan perho nostetaan rauhallisesti takaheittoon. Märkänä noin 10g painava perho rasittaa rannetta ja vapaa, joten loopit kannattaa pitää korostetun pyöreinä ja siimanopeudet pienenä. Raskas perho auttaa tuulta vastaan taisteltaessa, kun perhon saa liikkeelle sitä ei pysäytä pieni tuulen vire.

CFD on raskas vettyneenä, mutta koska perhon massa koostuu lähinnä vedestä sillä on taipumus upota hitaasti. Perho soveltuu myös mataliin vesiin.

CFD:n sidonta

cfd1

Vaihe 1:

Pohjusta koukku ja kiinnitä väkäsen kohdalle 2-3 paria kukon niska-, satulahöyheniä tai schlappenia. Kimalteita voi lisätä oman maun mukaan. Jos tulet sitomaan deceiver -tyyppisiä perhoja paljon, suosittelen saltwater- tai streamerniskan hankintaa, koska hyvälaatuisia höyheniä on niskassa huomattavasti enemmän kuin parissa pussissa schlappenia. Hyvä koukku deceiver -tyyppisille perhoille on esimerkiksi Partridge Universal Predator, Sakuma Manta 545 tai pitkä vartinen Sakuma Manta 546. Varren pidentyessä kannattaa huomioida myös painon lisääntyminen.

Leikkaa alle 1cm leveä kaistale Craft Furia. Partakoneen terällä saa siistiä jälkeä: Leikkaa partakoneenterällä Craft Furia kääntöpuolelta, jolloin kuituja katkeaa vähemmän kuin saksilla leikattaessa.

cfd2

Vaihe 2:

Kiinnitä kaistale koukun väkäsen kohdalle ja pohjusta koukku liimalla.

cfd3

Vaihe 3:

Pyöritä kaistale koukun silmään saakka. Huomioi ettei kuituja jää kangaskaistaleen alle.

cfd4

Vaihe 4:

Sido CF-kaistale kiinni ja halutessasi liimaa perholle silmät.

Kevyttä ilmassa

Haukiperhon tulee olla riittävän iso ja  sen tulee olla mukava heittää eli kevyt. Perhojen keventyessä tuulen vaikutus niihin kasvaa, jolloin saattaa tuntua, että painavampaa perhoa on tarkempaa heittää kaislojen väliin. Siimanopeutta nostamalla saa kuitenkin ison ja kevyen perhon toimitettua tarkasti osoitteeseen. Kevyt perho mahdollistaa myös kevyt luokkaisemman vavan käytön tai pidemmän siimankartion käytön, jolloin perhoa on helpompaa heittää pidemmälle tarkemmin, koska tällöin siimaa joutuu ampumaan pidemmästä kartiosta johtuen vähemmän tai ei ollenkaan. Haukiperhoja on kuitenkin aina helpompaa heittää tarkasti kuin pieniä taimenperhoja pitkällä perukkeella varustettuna.

maljakko

Milloin perho painaa liikaa

Silloin, kun sitä ei ole enää kiva heittää. Henkilökohtainen juttu, jonka jokainen hauenperhokalastaja punnitsee itse. Itse vedän rajan siihen, kun perhoa on helpompaa heittää haspelilla kuin perhovavalla.

Punnitus

Perhot ovat punnittu märkänä. Niistä on valutettu vettä pois noin 30 sekunnin ajan ennen punnitusta.

Bucktail Deceiver 2,3g
Tinseli 2,9g
Slinky (Mirror Image) 3,8g
Supi Zonker (ilman koukkua) 7,9g
CFD 8,3g

ryhm%c3%a4

Teksti,

Mikko Riekkinen

2 replies »

  1. Loistavaa informaatiota!
    Tuo punnitus tieto oli tärkeä. Mielestäni on tärkeää saada mahdollisimman iso hahmo, mahdollisimman kevyeksi. Kiitos!

  2. Hyvä juttu kaikenkaikkiaan Mikko! Perhojen paino ja heitettävyys on ollut itselläkin mielen päällä tässä nyt hetken aikaa kun olen sitonut ison läjän perhoja tämän kauden ”projektia” varten. Omassa puikkarijahdissa tuolla asialle ei ole niinkään väliä, mutta isoilla ja suolaisilla vesillä perhon heitto-ominaisuudet nousee kohtalaisen tärkeiks pointeks sen suhteen saako kalaa vai ei. Isoja(17cm+) kuituperhoja on hidas heittää koska ne toimii aikamoisena jarruna heittäessä. Toisaalta taas ne laskeutuvat erittäin hillitysti veteen ja kunhan niihin saa vauhtia niin onhan ne kädelle mielyttäviä vempaimia heittää. Maksimi kokoinen ja reiluilla täytteillä oleva Deceiveri tai vastaava kyllä lentää rivakasti, mutta voi nykiä varsinkin takaheitossa ikävästi ja aiheuttaa sen että perho kopsahtaa ihhanasti selkään tai veneen laitaan. Molemmissa on siis puolensa ja itse pidän rasiassa kummankin tyyppisiä perhoja ja koitan valita parhaan kulloiseenkin tilanteeseen.

    Jatka samaan malliin näiden kirjoituksien suhteen. Näitä on ilo lueskella.

    Japi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s