Kalastusmatkailuseminaari 7.10.

Tänään maanantaina Ruoto oli mukana tukemassa muutaman muun suomalaisen perhokalastusyrityksen kanssa kalastusmatkailuseminaaria. Seminaarin järjestivät Jasper Pääkkönen yhdessä Pekka Haaviston kanssa ja he olivatkin saaneet paikan päälle monia kiinostavia puhujia. Tämä seminaari keräsi myös todella paljon kalamiehiä yleisöön sekä fyysisesti että myöskin netin välityksellä.

Kalastausmatkailuseminaari keräsi osallistujia ympäri Suomen. Ja itseasiassa, yhden jopa Suomen ulkopuoleltakin. Nimittäin lohiaktivisti Orri Vigfussonin, joka oli ensimmäisenä päivän puhevuorossa. Orri esitteli kattavasti Islannin kalastusmatkailun periaatteet ja perusteet sekä teki kaikille kuulijoille selväksi lohien arvon eron ammatti- ja urheilukalastuksen välillä. Orrin mukaan jo 30 – 50 nousukalan määrä joessa työllistää turistikalastuksen kautta yhden henkilön täyspäiväisesti. Ja jos tämä osattaisiin kaikissa Suomen pontentiaalisissa kalastusmatkailukohteissa hyödyntää, toisi se koko Suomeen huomattavan määrän lisää työpaikkoja.

Seminaari

NASF:n (North Atlantic Salmon Fund) perustaja Orri Vigfusson vastaamassa kuulijoiden kysymyksiin.

Erityisesti Orrin saaminen puhujaksi oli huomionarvoista. Orri on mm. kerännyt vuosien varrella 50-60 miljoonaa euroa varoja, joilla hän on säätiönsä (North Atlantic Salmon Fund = NASF) kautta ostanut ammattikalastajien pyydyksiä pois kautta Atlantin. Time Magazine nimesi Orrin ”European Heroksi” vuonna 2004, ja hänen tukijoihin kuuluvat mm. Prinssi Charles ja George Bush vanhempi. Orri itse hallinnoi (mitä todennäköisimmin maailman kalleinta) lohijokea Selaa Islannissa. Orri on omien sanojensa mukaan äärimmäisen innoissaan Suomessa viimeisen vuoden-kahden aikana tapahtuneesta poliittisesta murroksesta kalapolitiikan saralla. Hänkin on saanut kokea päättäjiemme välinpitämättömyyden, ja on jopa hieman yllättynyt siitä, että kaloista on vihdoin tullut osa poliittista keskustelua myös Suomessa.

Seminaari-3

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kertomassa kuulijoille omia ”kalajuttujaan”.

Päivän aikana kuultiin monipuolisia mielipiteitä eri näkökulmista. Seminaarissa oli mukana niin Helsingin yliopiston tutkijoita kuin myöskin pohjoisen Suomen kuntien edustajia. Vaikka lähtökohdat kalakantojen suojeluun salissa olivatkin jossain määrin poikkeavat, niin päivä sanoma oli kuitenkin yksipuolinen. Mm. jokaisen puhujan suusta pulpahti ulos tämän hetkisten velvoiteistutusten järjettömyys. Voimalaitokset kun tällä hetkellä istuttavat kalaa noin 6 – 7 miljoonalla eurolla vuodessa ja niistä saaliiksi saatavien kalojen arvo kuitenkin jää vain miljoonaan.  Tulevaisuudessa nämä varat tulisi käyttää järkevämmin ja luoda jokiimme kestävään kehitykseen perustuvaa, itsestään lisääntyvää luontaista kalakantaa. Tähän yksi ratkaisu olisi ainakin kattavat lohiportaat.

Toinen yleinen kehitysidea oli myös selvä. Nimittäin kalojen pyydystäminen vapavälineillä joesta ammattikalastajien rysien sijaan. Kuten jo Orri heti ensimmäisenä mainitsi, niin yhden lohikalan arvo on monta kymmentä kertaa suurempi joessa vapakalastajan siiman päässä kuin ammattikalastajan saaliissa. Tähän myös kaikki muut puhujat samastuivat ja toivoivatkin tämän ongelman jo lähitulevaisuudessa korjaantuvan. Kaikki puhujat painoittivat tämän suurta merkitystä varsinkin pohjois-Suomen työllisyyteen.

Myös lohikalojen rinnalla Itämeri ja Itämeren kalat olivat puheenaiheena. Mm. hauenkalastus tajoaa loistavat puitteet maailmanluokan perhokalastusmatkailulle ja siinä Suomella on kalavedet enemmän kuin kohdallaan. Jopa keski-eurooppalaisten arvostamat särkikalat nostettiin esiin urheilukaloina!

Seminaari-2

Juha Koivu (Vision Group) kertoo kuulijoille Suomen tämän hetkisistä ongelmista kalastusvälinemyynnin suhteen.

Seminaarissa  oli edustettuna myös muutamia perhokalastusvälinemyynnistä oman leipänsä saavia yrityksiä. Näistä mainittakoon Vision ja Ruoto, jotka molemmat myös tätä tilaisuutta tukivat rahallisesti ja näin tekivät tämän tärkeän tapahtuman järjestämisen mahdolliseksi. Visionin perustaja Juha Koivu piti hyvän puheen liittyen Suomessa tapahtuvaan kalastusvälinemyynnin ongelmiin verrattuna muihin maihin. Juhan mukaan Suomesta puuttuu aktiivinen opastoiminta joka yhdessä kalastusvälineliikkeiden kanssa luo perustan koko alueen toimivalle urheilukalastukselle.

Päivä oli kertakaikkiaan onnistunut ja uskon että vihdoin saavutettiin uuden aikakauden alku, jossa kalakantoja ei enää katsota pelkästään vesiemme ”viljana” vaan villeinä ja vapaina, elämyksiä tuottavina eläiminä! Kun nämä tänään esille tuodut ideat vielä sadaan vietyä käytäntöön asti, niin jonain päivänä meillä Suomessakin voidaan puhua maailmanluokan kalastuselämyksistä. 🙂

t: Joonas / Ruoto

Kategoriat:Kaikki artikkelit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s