Turpakisat by RUOTO

Vuosittain Paimionjoella järjestettävät turpakisat ovat yksi perhokalastuskilpailuiden helmiä. Ruoto sai kunnian olla tämän vuoden turpakisojen sponsorina. Ruodon henkilökunnasta J-P osallistui kisoihin, kun yksi paikka kisoihin yllättäen vapautui. Kilpailu oli myös yksi SM-kisojen karsintakisoista.

Turpa Ruoto

J-P keskittyy jotta hennot tärpit eivät jäisi huomaamatta

Turpakisojen kilpailukalana on vain ja ainostaan särkikaloihin kuuluva turpa. Koski TL:ssä sijaitsevillä koskilla ei lohikaloja edes tavata ja alue on normaalilla läänikohtaisella kalastusluvalla kalastettavissa. Alueella on vasta viime vuosina alkanut näkymään perhokalastajia ja nykyisin perhoa vispaava kalamies kerää enää harvoin kyläläisten oudoksuvia katseita. Muualla Euroopassa turpa on erittäin arvostettu kohdekala perhokalastajien keskuudessa. On kumma että vasta nyt on suomalaisetkin perhokalastajat hoksanneet tämän upean kalan. Suomessa perholla saatavat turvat ovat keskimäärin 25-45 cm pitkiä, mutta yli 50 sentin ja yli 2 kilon painoisia isomuksia saadaan usein.

Turpaa tavataan monella muullakin joella Etelä-Suomessa. Pohjoisimmat esiintymisalueet ovat Satakunnassa. Turpa käyttäytyy virtavesissä kuin taimen ja sitä kalastetaankin hyvin samantyyppisillä menetelmillä. Turpa nousee herkästi pinturiin, eikä se vieroksu isompiakaan perhoja. Turvan kalastus on parhaimmillaan kesäkuumilla, eli juuri silloin kun lohikalojen kalastusta kannattaisi välttää. Mitä aurinkoisempi sää, sitä parempi turvalle. Edes matalalla oleva vesi ei ole haitaksi tälle jalolle särkikalalle.

Kilpailualueen kosket ovat kauniita ja rantakasvillisuus äärimmäisen vehreää. Veden väri on melkoisen sameaa, kuten monella muullakin Etelä-Suomen matalaprofiilisella maatalousalueen joella. Koskilla joka puolella näkyvät vanhojen myllyjen ja sahojen rauniot muistuttaa ihmisen läsnäolosta useiden satojen vuosien ajalta. Lohikalat ovat koskilta aikoja sitten kadonneet, mutta turpa on kyennyt selviytymään ihmisen toiminnan rinnalla varsin hyvin.

Turpa Ruoto

Kaunista koskimaisemaa, jossa kukaan ei ole perhokalastanut ennen kuin Suomessakin älyttiin kalastaa turpaa.

Kilpailussa kosket oli jaettu kuuteen pooliin ja kaksitoista kilpailijaa kuuteen kilpailupariin. Kilpailun aikana kalastettiin neljä tunnin mittaista jaksoa ja valvottiin toiset neljä jaksoa kilpailuparin kalastusta. Jokainen kilpailija pääsi kalastamaan neljä poolia ja kalastusaikaa kertyi siis yhteensä neljä tuntia. Eli kilpailu koostuu jaksoista, jotka jokainen on oma kilpailunsa, jossa kilpaillaan jaksosijoituksista ja parhaat jaksosijoitukset saanut henkilö voittaa koko kisan.

Ennakkoon oli kuultu huhuja että kala oli ollut todella hyvällä syönnillä aikaisempina päivinä. Kilpailu oli kuitenkin tiukka. Kävi heti selväksi että mitään kovin suuria kalamääriä ei tultaisi saamaan, vaan että jokainen saatu kala oli kilpailun kannalta erittäin arvokas. Pelkästään se että saisi jokaiselta jaksolta yhdenkin kalan, riittäisi huippu sijoitukseen. Tässä tempussa onnistui vain Kai Kallio, joka sai tosiaan jokaiselta jaksolta yhden kalan. Tällä kertaa se riittikin voittoon.

Turpa Ruoto

Turvan saattaa löytää pienestäkin sivu-uomasta ja saada nousemaan varovasti tarjottuun pinturiin

Isoja kaloja nähtiin kilpailussa useita. Kirosanoja kuului sieltä täältä, kun isomukset suoristivat koukkuja tai muuten vain karkasivat. Kilpailussa saatiin parikin yli 50 cm turpaa, josta toinen pinturilla. Pinturi oli muutenkin näissä kisoissa varsin tärkeässä roolissa, sillä pintaperholla onnistuttiin saamaan varsinkin suuria yksilöitä. Toinen varsin yleisesti käytetty perho oli perus musta liitsi ja musta zulu tms. Kalastustekniikoita joutui kisassa käyttämään monipuolisesti, jotta onnistuisi jokaisesta poolista kaloja löytämään. Kilpailussa turvan alamitta oli 15 cm, joten myös pienempien turpien piilopaikkoja kannatti etsiä. Kaikki kalat päästettiin tietenkin välittömästi takaisin varovaisen mittauksen jälkeen.

Kisan pääpalkinnon, Ruodon tarjoaman Vision MAG-vavan pokkasi Turkulainen Kai Kallio. Toiseksi sijoittui Porin rääväsuu Saku Nieminen ja kolmanneksi Ruodon J-P Pohjola.

Kilpailun järjestäjänä toimi Lounaissaariston Urheilukalastajat. Kiitoksia siis heille. Ruoto lähtee mielellään jatkossakin tukemaan tällaista kalastuskulttuuria edistävää toimintaa.

Turpa Ruoto

Kilpailun kärkikolmikko: 1. Kai Kallio, 2 Saku Nieminen, 3. J-P Pohjola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s